Det finns ingen feministisk porr – GÄSTPOST

För att förstå vad porr är idag måste man förstå industrin som ligger bakom den. Nästan all porr på nätet distribueras idag via samma företag – Mindgeek, som precis som andra nätföretag samlar in data om användarna. ”Rättvis” eller ”feministisk” porr blir bara en porrgenre av många för porrindustrin att marknadsföra till olika målgrupper och tjäna pengar på.

Mitt gymnasiearbete kom att handla om porrindustrins insamlande och tillämpning av användarinformation. Till min hjälp hade jag i huvudsak två forskningsrapporter, en från Unizon och en skriven av två affärsjuridiksforskare vid ett universitet i USA.

Som bakgrund är det relevant att veta att porrindustrin ägnar sig åt olika typer av kommersiell sexuell exploatering, och ofta använder sig av personer i prostitution för inspelandet av porren. En stor del av den internationella människohandeln sker för att mätta marknadens efterfrågan på personer att utnyttja för sexköp, kommersiell sexuell exploatering.

Porrindustrin ligger i teknologisk framkant, delvis på grund av att den är ett monopol. En stor majoritet av all porr som konsumeras kommer från sidor som ägs av ett företag som heter MindGeek. MindGeek äger åtta av de tio mest trafikerade porrsidorna. Deras affärsidé går dels ut på att driva besökare vidare från deras gratissidor till betalsidor kontrollerade av dem själva, men också genom maximerandet av reklamintäkter.

Så hur påverkas porrindustrin av informationsinsamlingen? Allt Apple, Amazon, Netflix och Facebook gör, det gör MindGeek bättre. Informationen och databehandlingen säger vilka annonser som genererar mest klipp, vilken typ av förhandsgranskningar som får flest klick och vilket material som flest besökare kan fås att betala extra för. MindGeek är en distributör av porr som använder sig av användarinformation för att maximera sina möjligheter att tjäna pengar på filmad kommersiell sexuell exploatering. Företaget utgår också från vetskapen om att användare nischar sig, och går att dela in i olika målgrupper därefter.

Samtidigt finns forskning som tyder på att porranvändare avtrubbas för sexuellt våld och förnedring när de exponeras för porr, särskilt om den är, vad de aktuella forskarna klassar som, förnedrande och våldsam porr (mer om det materialet finns i Unizons rapport Porr och Prostitution). Slutsatsen som jag drar är att MindGeeks data kommer att peka på en ökad efterfrågan av mer våldsam och förnedrande porr, särskilt då deras material i sig tycks skapa denna efterfrågan.

Eftersom den ”rättvisa porren” fyller en nisch inom industrin är den inte något som utmanar porrindustrin. Den ”rättvisa porren” legitimerar i själva verket porrindustrin genom att erbjuda industrins lobbyorgan en möjlighet att frikänna sig från ansvar. Samma ekonomiska ekosystem där olika utsatta personer handlas med och utnyttjas sexuellt rymmer både ”den rättvisa porren” och barnporrfabriker.

Uppkomsten av så kallad rättvis porr blir genom industrins vetskap om konsumenternas tendens att nischa sig till ännu en inkomstkälla. Eftersom den ”rättvisa porren” fyller en nisch inom industrin är den inte något som utmanar porrindustrin. Den ”rättvisa porren” legitimerar i själva verket porrindustrin genom att erbjuda industrins lobbyorgan en möjlighet att frikänna sig från ansvar. Samma ekonomiska ekosystem där olika utsatta personer handlas med och utnyttjas sexuellt rymmer både ”den rättvisa porren” och barnporrfabriker. Distributörens har makt att producera material och styra enskilda användare till den mest inkomstbringande nischen, och därför finns det inget så kallat etiskt sätt att konsumera porr.

2 reaktioner på ”Det finns ingen feministisk porr – GÄSTPOST

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s