Det enda receptet på flädersaft + pastöriseringsguide

Det finns många recept på flädersaft men helt ärligt suger alla. De är för söta eller smakar inget, men det här receptet är annorlunda. Du behöver inget annat än det här.

Fläder är en blomma som växer i stora buskar i parker, trädgårdar och vägkanter och blommar i mitten/slutet av juni. Du skördar den lättast med en liten kniv, och strunta i de blommor som blivit angripna av bladlöss.

I det här receptet har jag lagt till mer citronjuice och citronsyra än vanligt, som går att köpa i välsorterade mataffärer, på ÖoB och på nätet, för att bättre balansera syrligheten i flädersaft som annars lätt bara blir en sockerlag med trädgårdssmak. Feel free att pastörisera eländet sen så håller det mycket bättre och du slipper fylla hela frysen, längst ner i receptet finns en guide för detta.

Recept på 4 liter flädersaft:

100 fläderblommor

2 kg strösocker

2 liter vatten

2 ekologiska citroner i skivor (går att skippa ifall du tycker det är för dyrt, de gör ärligt ingen större nytta)

2 dl citronjuice (sån man köper på små flaskor)

50 g citronsyra

Gör såhär: Skaka av fläderblommorna ovanför diskhon och ta bort eventuella medföljande kryp, lägg därefter blommorna i en stor hink eller kastrull varvade med skivor av citronen. Koka upp vattnet i en annan kastrull tillsammans med socker och citronsyra, häll sedan den heta sockerlagen över fläderblommorna, låt svalna och ställ in i kylen. Där ska det stå i tre dygn.

En sophink fungerar utmärkt att använda som kärl för saften om inget annat finns att tillgå.

Efter tre dygn silar du bort och kramar ur fläderblommorna och citronerna i ett durkslag så att du bara har själva saften kvar. För att få bort alla små partiklar och eventuella kryp kan det vara bra att sila saften en extra gång genom en silduk, eller om du inte har en sån, ett örngott eller kaffefilter. Därefter tillsätter du citronjuicen. Nu är saften klar!

Hållbarhet: saften håller någon vecka i kylskåp. Vill du att den ska hålla längre kan du frysa in den, eller pastörisera den (hetta upp den så att alla bakterier dör) om du inte vill ha hela frysen full med saft. Hur du pastöriserar saft kan du läsa här nedan:

DEAs influencer-testkök in action.

Pastörisera saften: För att pastörisera saft behöver du rena glasflaskor och en baktermometer. Börja med att sterilisera glasflaskorna och locken genom att ställa dem på en plåt och köra dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.

Medans du steriliserar flaskorna värmer du den färdiga saften i en gryta på spisen, värm den till 80 grader (håll koll på temperaturen med hjälp av termometern) och vrid sedan ner spisplattan så att saften håller sig runt 80 grader i 15 minuter.

När denna tid har gått häller du upp den heta saften på de nysteriliserade flaskorna och skruvar åt korken (tips är att använda ugnsvantar för detta). Vänd sedan upp och ner på varje flaska ett ögonblick så att även insidan av korken täckts av het vätska. När all saft är upphälld på flaskorna ska de få svalna långsamt, sakta gärna ner processen genom att linda in dem i kökshanddukar.

Nu är saften pastöriserad och håller ett till två år i oöppnat tillstånd, beroende på hur modig du är.

En reaktion på ”Det enda receptet på flädersaft + pastöriseringsguide

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s