Olof Palme skjuten i polisingripande – åklagare lägger ner fallet

Utredare har nu äntligen identifierat vapnet med vilket statsminister Olof Palme blev skjuten och har kopplat samman det med en polisman från Stockholm. Polismannen har nu erkänt att han sköt statsministern men hävdar att det var i självförsvar. Efter en intern utredning har Särskilda åklagarkammaren beslutat att lägga ner förundersökningen. I beslutet skriver de att våldet var ”försvarligt eller av misstag”.

Enligt uppgifter till Det enda alternativet ska händelsen skett i samband med ett polisingripande där polismannen kände sig hotad av statsministern. Åklagaren skriver att polismannen ”uppfattade att den misstänkte bar någon typ av vapen”.

– Med tanke på Olof Palmes vassa tunga och sylvassa retorik är det möjligt att förväxla hans ord med pistolskott, säger Leif GW Persson i en kommentar till Det enda alternativet.

I förhör ska polismannen ha sagt att han var väldigt rädd under situationen och att han inte kände något annat val än att skjuta statsministern. Han ska även varit så uppskakad att han även sköt mot Olof Palmes fru, Lisbeth.

Enligt åklagaren ska detta inte vara skäl nog till åtal och förundersökningen har lagts ner.

Men är det inte märkligt att inte åtala en polis som har skjutit en statsminister till döds?

– Det är självklart att hela den här berättelsen är tragisk, och jag tror inte att någon önskade att detta skulle hända. Men mitt uppdrag är att undersöka om det föreligger skäl till att tro att ett brott har begåtts, och med den nuvarande bevisningen kan jag inte påstå att det gör det.

Detta innebär att den 34 år långa utredningen äntligen har kommit till slut och Olof Palmes död har fått sin förklaring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s