Postar din tonåring om upplopp?

I samband med de stora upploppen i USA har också ungdomar i Sverige i allt högre grad radikaliserats. I den här guiden får du som förälder eller annan närstående vuxen några tips på några av de förkortningar och kodord som är vanliga bland ungdomar när de pratar om upplopp på nätet eller via sms.

dealol

”Loota olika lager”
Den här frasen används av ungdomar för att påminna varandra om att inte bara loota ett butikslager (till exempel med skor), utan att man ser till att loota ett brett urval av olika lager och verkligen får med sig allt man behöver. Ungdomar är ofta smartare och bättre på att planera än vuxenvärlden väntar sig, vilket blir tydligt här.

Exempel:
– jag behöver verkl nya kläder lol

deamm

”Maskerar mig”
När ungdomarna befinner sig i olagliga situationer (till exempel i ett upplopp eller när de lootar lager) kan det vara en bra grej att deras ansikten inte syns. Upplopp i dag filmas ofta och sprids på nätet, och att kunna identifieras på bilder kan leda till negativa konsekvenser i framtiden. Maskering kan ske på flera olika sätt, bland annat genom att täcka ansiktet med tyg eller att sminka sig som en medlem av clown-subkulturen ”Juggalo”.

Exempel:
– ska du med ut ikväll
– mm, lol

deakmr

”Karl Marx rockar”
Denna fras för att visa att de läst den tyske filosofen Karl Marx, vars böcker som Kommunistiska manifestet och Kapitalet förespråkar ett radikalt annorlunda samhälle utan kapitalism, marknadsekonomi och lönearbete. Den tyske filosofen och hans skrifter har varit centrala i många historiska upplopp och kan bland annat användas för att rättfärdiga det ”lager-lootande” som tidigare beskrivits.

Exempel:
– skulle inte vi ses nu? lol
– mm, kmr!

deaaa

”Avskaffa arbetet”
Många ungdomar i dag menar att dagens arbetssamhälle varken är nödvändigt eller eftersträvansvärt. Fler och fler hamnar arbetar inom gigekonomin eller på callcenters, med saker som verkar helt bortkopplade från varje verkligt behov i samhället, där det enda syftet verkar vara att få kapitalets hjul att fortsätta snurra. Lönearbetets fortlevnad ifrågasätts allt starkare.

Exempel:
– Hej! Vi är en startup inom fintech som nyligen lämnade inkubatorn på Handelshögskolan och nu letar hungriga säljare för att förmedla månadsabonnemang på sms-lån till pensionärer. Är du rätt person för jobbet?
– aa

deakk

”Kravallkompis”
Ungdomar frågar varandra om de vill inleda ett kk-förhållande, vilket innebär att de bildar en vängrupp vars medlemmar håller koll på varandra under upploppet. Vängruppens funktion är öka tryggheten hos dess medlemmar genom att se till att ingen försvinner i tumultet. Ungdomarna menar att deras organisering i grupper av ”kravallkompisar” ökar styrkan i upploppet, vilket åsamkar kapitalismen skada och på längre sikt kan leda till att ”arbetets avskaffande” förverkligas.

Exempel:
– tja babe ska vi bli kk hahah
– aa lol kmr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s