Om infiltratörer och inresta provokatörer på Black lives matter-protesterna

Det cirkulerar rykten om förklädda poliser och inresta provokatörer som agiterar, starta upplopp och bränder under de protester mot rasistiskt polisvåld som de senaste dagarna har blossat upp i hela USA. På twitter blandas konspirationsteorierna med legitim kritik mot våldsamma polisingripanden och attacker från alt right-nazister. Det är en röra som vid första anblick kan vara svår att reda ut bakgrunden till. Flera tidningar har rapporterat om att inresta aktivister ligger bakom upploppen och Trump har uttalat sig om samma sak. Även på twitter cirkulerar dessa påståenden bland demonstranter och sympatisörer, påståenden som vid närmare granskning är lätta att motbevisa. 


Ett flertal källor har nämligen publicerat statistik som visar att majoriteten av de gripna demonstranterna från de senaste dagarnas protester i Minneapolis kommer från närområdet, tvärtemot vad som påstås.[1] Gällande ryktena om polisinfiltratörer finns inga belägg utöver lösa spekulationer kring olika videos som cirkulerar. En av de mest kända, som visar en maskerad man som lugnt krossar fönsterrutor, har blivit granskad av snopes.com. De hittar inga underlag utöver anonyma twitterkonton som säger sig kunna styrka att videon föreställer en polis[2].

 
Men att dessa rykten saknar grund och är lätta att slå hål på gör inte att de slutar spridas. Det här beror på att de inte främst bygger på missuppfattningar, utan på att människor av olika anledningar vill tro på de här idéerna. 


I USA kan den här retoriken spåras bakåt ända till slaveritiden, då idén om ”inresta agitatorer” användes av slavägare: de menade att agitatorer från nordstaterna låg bakom slavupproren, att om det inte hade varit för deras organiserade spridande av oro hade slavarna varit lugna och nöjda med sin livssituation. Exakt samma påståenden om ‘inresta provokatörer’ användes också 2014 för att avfärda Black lives matter-protesterna i Ferguson och Baltimore, trots att de även där visade sig sakna grund.[3] 


Otaliga historiska exempel finns på hur de använts mot medborgarrättsrörelsen: År 1956 organiserar medborgarrättsgrupper mat och sjukvårdsprogram för svarta barn genom Child Development Group of Mississippi. Programmen blir snabbt populära men väcker också det vita pro-segregationsetablissemangets ilska. Med ett antal delstatssenatorer i spetsen går de ut och avfärdar programmen genom att säga att de som står bakom dem är ’radikaler’ och ’provokatörer utifrån’.[4]


I en video från 1965 kan Sheriff Jim Clark i Alabama ses avfärda Martin Luther Kings demonstrationer som organiserade av kommunister och ’agitatorer utifrån’.

Antisemitism and the idea of “outside agitators” is the right’s most effective tool for delegitimizing both the message and messengers of social justice. If protest can be blamed on those outside of the state, then both the message and the messenger are untrustworthy. Delegitimizing both is necessary to eventually repress or expel said “troublemakers” by the forces of “law and order.”

Jews for Racial & Economic Justice (JFREJ) Board Member Dania Rajendra

Den här strategin var speciellt vanligt under den tidsperiod under efterkrigstiden i USA som kallas McCarthyismen, där antisemitiska konspirationsteorier användes för att slå undan benen för den amerikanska fackförenings- och arbetarrörelsen. Strejker och protester påstods vara planerade av judar, sovjetiska agenter eller båda, för att stigmatisera deltagarna och minska det allmänna stödet för dem. Exemplen kan göras hur många som helst.


Den yttre fienden i dessa konspirationsteorier har tagit sig olika former beroende vem de riktat sig till, från judar, kommunister och agitatorer till undercover poliser, undercover nazister, vita anarkister, antifascister och … fler agitatorer. Det är fritt fram för var och en att beskylla just den gruppen de själva hyser misstänksamhet mot (befogad eller ej) för brända bilar och pangade rutor. Men grundsyftet består: att illegitimisera protester och uppror.


Gällande polisinfiltratörer går det såklart inte att helt avskriva risken att sådana också finns, men det är svårt att dra några slutsatser utan underlag. Att peka ut varje person som krossar en ruta som polisinfiltratör, baserat på en idé om att ingen annan än en polis skulle ha sönder något på en demonstration, är både grundlöst, konspiratoriskt och direkt farligt för de demonstranter som pekas ut som poliser till höger och vänster.


I protesterna idag sprids dessa rykten av olika anledningar. Ibland av ren okunskap, ibland medvetet, men oavsett så får det samma konsekvenser. 
Genom att försöka dela upp demonstranter i motsatsförhållandena ’fredliga, lokala svarta demonstranter’ och ’våldsamma, inresta vita provokatörer/anarkister/antifascister/undercoverpoliser’ skapar man ett narrativ där man kan fördöma protesterna och ändå känna att man står på ’’rätt sida’’ i kampen mot rasism. För upploppen och bränderna utförs ju inte i politiska syften utan bara av folk som vill sprida kaos, right?


Personer som byggt en karriär som ’organisatörer’ kan också använda detta för att få kontroll över folk som deltar i protester utan arrangörer eller ledare. Genom att peka ut personer som tar spontana eller ledarlösa initiativ till uppror som ’inresta provokatörer’ kan man avlegitimisera dessa, och få monopol på vilka initiativ som tas.


Men framförallt så är detta ett verktyg för makten att splittra demonstranterna och vända dem mot varandra. Vita demonstranter ska betraktas med misstänksamhet, inte som meddemonstranter som solidariserar sig i kampen mot rasism. Svarta demonstranter som startar upplopp ska ses som inresta provokatörer, inte som människor som uttrycker sin ilska och gör motstånd mot ett våldsamt rasistiskt system som förtryckt dem i generationer. Att både Trump och Minneapolis borgmästare Jacob Frey är bland dem som har spridit idéerna om ”inresta provokatörer” säger mycket om vems syften de tjänar.


Konsekvenserna av detta kan redan ses i form av en video på demonstranter som stoppar en protestdeltagare från att hacka upp gatsten, för att sedan överlämna denne till polisen. När poliser hänsynslöst misshandlar demonstranter får ’inresta’ skulden för att ha ’provocerat fram’ polisvåldet ⁠— som om detta våld är en naturkraft som polisen inte kan hållas ansvarig för. Trots otaliga bevis på att det inte räcker med att uppträda ’fredligt’ för att slippa bli misshandlad. Trots att protesterna startat just för att polisen bemöter svarta människor med rasistiskt våld oavsett hur de uppträder eller agerar och bemöter alla som vågar resa sig mot det rasistiska samhällssystemet med urskillningslöst våld. Det är en rasistisk konspiration eftersom den motverkar solidaritet mellan antirasistiska demonstranter med olika hudfärg.


Det är också en rasistisk konspiration eftersom den avpolitisera protesterna mot rasism. Man säger att de startats av människor som inte bryr sig om de politiska frågorna, utan bara vill förstöra saker och sprida kaos, men plundringar och vandalism är på intet sätt opolitiska handlingar, även om tanken på lagöverträdelser och förstörelse av egendom gör en del obekväma. Vi kan inte begränsa vår syn på politik till vad som är bekvämt. Att bränna ner polisstationer, nybyggda gentrifieringsprojekt och byggnader byggda för slavhandel är inte opolitiskt, utan en attack mot ett rasistiskt samhälle som ignorerat eller avfärdat alla försök till fredliga protester. Att plundra varuhus är inte heller opolitiskt i ett samhälle där svarta människor utgör en underklass och vars rashierarkier är byggda på egendom och ägande.


Slutligen är det en rasistisk konspiration eftersom den bidrar till en infantilisering av svarta protestdeltagare och organisatörer. Genom att tillskriva vita personer ansvaret för alla våldsamma protester menar man att svarta personer varken kan eller vill organisera eller delta i upplopp och våldsamma protester mot polisvåld. Man säger att de inte är arga, att de behöver vita personer som ’agiterar’ för att få dem att delta i upplopp. Av ideologiska skäl eller ren feghet väljer man hellre att utradera svarta personers agens än att ställas inför att behöva stödja upplopp, brända byggnader och kastade stenar som ett led i kampen mot rasism.[5]

Det finns många som säger sig sitta på sanningar om Black lives matter-rörelsen just nu, omvilka de är och hur de bör agera. Men sanningen är att de protester vi sett i USA de senaste dagarna inte kan beskrivas som endast våldsamma, endast fredliga, endast organiserade av den ena eller andra gruppen eller någon grupp alls. Den består av en mängd olika protester i olika former, mer eller mindre organiserade, och som alla ger utlopp för en ilska som sträcker sig djupare än det brutala mordet på George Floyd. De vänder sig mot hela det rasistiska system som USA är byggt på. Och vi borde stödja dem helhjärtat.

[1] https://lawandcrime.com/george-floyd-death/jail-records-show-minneapolis-arrests-are-mostly-in-state-residents-despite-bipartisan-official-claims/https://www.foxnews.com/politics/minneapolis-jacob-frey-white-supremacists-out-of-state-instigators-george-floyd-protests

[2] https://www.snopes.com/fact-check/officer-jacob-pederson-protests/

[3] http://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2014/08/22/no-outside-agitators-have-not-been-dominating-the-situation-in-ferguson/

http://www.baltimoresun.com/news/maryland/baltimore-city/bs-md-ci-protest-arrests-20150426-1story.html

[4] sida 36, The Music Has Gone Out of the Movement: Civil Rights and the Johnson administration, 1965 – 1968 av David C. Carter

[5] Om du vill läsa mer om det här ämnet, kolla in denna artikel som närmare beskriver hur idén om ’agitatorer utifrån’ använts inom black lives matter-rörelsen tidigare i konflikter mellan ledarlösa och NGO-ledda initiativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s