Trots politikers lovord: veteraner lämnas utanför

Trots vidlyftiga löften om jobb och bostad lämnas nu våra svenska veteraner, som har stridit för din och min skull, i utanförskap och arbetslöshet. Vi i Det enda alternativet träffade veteranen Michael som nyligen kom hem från stridigheter i Syrien för att uppmärksamma veterandagen.

Det är en varm dag i Bergsjön, Göteborg och medan de flesta går runt i T-skjortor och kortbyxor är Michael klädd över hela kroppen i vita kläder. Det är uppenbart att han inte påverkas av de höga celsiusgraderna.

– I Raqqa brukade somrarna vara uppemot 40 grader. För mig är detta ganska kyligt väder.

Året var 2014 när Michael bestämde sig för att åka till Eufratflodens östra bank. Ursprungligen var det ett marknadsföringsuppdrag för försvarsstyrkorna men snabbt blev han även del av armén. Där stred han för din och min frihet.

– Jag visste att det krävdes mer än att bara ägna mig åt sociala medier-kampanjer. Det var dags för mig att också strida i armén.

När Michael åkte till Syrien såg det ut som att deras frihetsuppdrag skulle vara lyckat och Syrien skulle äntligen få ett rättfärdigt styre men med åren genomled de stora strategiska förluster. I mars 2019 höll Michael själv på att stupa i Baghouz när de stred mot de kurdiskt ledda styrkorna SDF.

– Det var på håret för att jag skulle stryka med, men jag lyckades ta mig undan och ta mig över den närliggande gränsen till Irak. Där hade jag några bröder som lyckades smuggla tillbaka mig till Sverige. Jag tackar Gud för att jag överlevde.

Men den stora striden skulle inte visa sig vara i Syrien, utan i Sverige. Trots att politikerna varje veterandag säger att vi ska hedra våra stridande har den grupp på ca 150 svenska veteraner fortfarande stora svårigheter att komma in i samhället. Arbetslöshet, omhändertagande av barn och trakasserier från svenska myndigheter är bara några av exemplen på vad som drabbar de före detta soldaterna. Dessutom visar en granskning från SVT att en tredjedel av de kartlagda veteranerna har begått brott sedan de kom hem. Michael menar att det finns en besvikelse gentemot politikerna bland veteraner.

– Vi är den största gruppen bland svenska veteraner och vi behandlas som skit. Trots att vi har slagits för din och min frihet. Det går inte att ena dagen säga att vi ska hedra våra veteraner och andra dagen ignorera de få veteraner som finns i Sverige.

Michael har trots omständigheterna börjat studera på yrkeshögskola för att bli driftstekniker inom biogas och vattenrening. Studierna har gått bra då han enligt sig själv både är ett läshuvud och gillar att arbeta praktiskt.

– I Syrien studerade vi skrifter dagligen, samtidigt som vi såklart också var tvungna att snabbt montera ett vapen om vi skulle bli utsatta för ett anfall. Jag är glad att jag kan använda de kunskaper jag lärde mig i kalifatet för att förbättra svensk miljö och vårt gemensamma klimat.

På frågan om han ångrar någonting svarar Michael stolt:

– Nej absolut inte! Även om livet i Sverige inte är vad jag hade väntat mig riskerade jag mig inte för min egen skull, utan för freden. Jag är oändlig tacksam att jag har fått vara en del av en så fantastisk upplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s