Fem tips på hur du lever klimatsmart

Känner du klimatångest? Har du slutat flyga och börjat sopsortera men känner att det inte räcker? Att leva klimatsmart kan vara svårt och kännas hopplöst vilket är anledningen till att vi på Det enda alternativet presenterar fem tips på hur just DU kan leva klimatsmart.

Ett klimatsmart alternativ till elförsörjning baserad på kol

1. Blockera tågspåren till ett kolkraftverk

En av de största orsakerna till den nuvarande klimatförstörelsen är förbränningen av kol och tyvärr används kol i många av våra kraftverk. Så en strategi för att undvika att ha en el-leverantör som använder sig av kolkraft är att blockera tågspåren så att de nuvarande kolkraftverken inte kan få tillgång till kol till att börja med! Visserligen är tåg att föredra framför flyg men vissa tågresor kan vi vara utan.

Några miljömedvetna konsumenter på väg att ockupera Tysklands största kolgruva

2. Ockupera en gruva

Givetvis är det hedervärt att blockera koltrafiken till kolkraftverken men vi kan vara ännu säkrare att kolen inte används om kolet inte lämnar gruvan! Så dra ihop några vänner och åk ner och ockupera någon av de stora kolgruvorna i Europa. Om ni dessutom åker tåg kommer ni garanterat att ha en klimatsnäll resa.

Grön teknik i praktiken

3. Ockupera grävmaskinerna i gruvan

Om du känner att kolets kvarvarande i gruvan inte är nog och du vill försäkra dig om att den inte används kan du alltid se till att den stannar i marken! Det bästa sättet att lyckas med detta är att ockupera grävmaskinerna som används i gruvdrivning. Detta är ett ypperligt alternativ för dig som känner extra mycket miljöångest och vill klimatkompensera!

Pizzarullar som ett gott miljövänligt alternativ, mums!

4. Ge mat och vatten till ockupanterna

Om du känner att du varken kan stoppa tåg, blockera en ingång eller ockupera en grävmaskin kan du vara lugn. Det finns mycket annat att göra! Som t.ex. att se till att våra klimatsmarta vänner får mat och vatten under sin ockupation! Om du vill vara extra vänlig mot klimatet kan du se till att maten är vegetarisk då djurindustrin bidrar massivt till klimatförändringarna. Kom ihåg dock att polisen lär försöka stoppa dig så det gäller att vara många och att ha en smart strategi för att ta sig förbi deras blockader.

5. Engagera dig

Utöver dessa förslag kan du engagera dig politiskt för att motverka klimatförändringarna och minska utsläppen på många olika sätt. Ende Gelände är bara en av många olika klimataktioner i Europa som t.ex. nederländska Code Rood och det tjeckiska Limity Jsme My. I Sverige kommer även klimataktionen Folk mot fossilgas att äga rum den 6–8 september i Göteborg. Du kan även engagera dig politiskt för att se till att vi får minskad finansiering till polisen och därmed mindre resurser för att kunna stoppa klimatsmarta val! Utöver dessa förslag finns det många tips för att stoppa fossilkapitalismen – men det finns bara ett alternativ!

En reaktion på ”Fem tips på hur du lever klimatsmart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s