Så vet du om du har Villapsykos

Hundratusentals svenskar är drabbade – är du en av dem? Villapsykos är namnet på en allt vanligare åkomma bland den svenska befolkningen, och vissa talar till och med om en ny ”folksjukdom”. Rent praktiskt visar sig Villapsykosen framför allt genom en påträngande, konstant skräck inför alla platser som inte är din villa, din bil eller ditt jobb. Här kommer en lista med fem av de vanligaste symptomen, framtagen i samråd med en anonym Oxfordprofessor i psykologi.

1. Du har TUGFMKM (Titta Ut Genom Fönstret Med Kikare-Mentalitet)

Du behöver egentligen inte äga en fysisk kikare för att lida av TUGFMKM, även om det är troligt att du gör det. Du ser dig själv som en person som ”har koll på området”, och rapporterar flitigt i din lokala Facebookgrupp varje gång du stöter på socioekonomiskt främmande element på de tidigare så lugna gatorna. Det kan till exempel handla om Foodora-cyklister vars sociokulturella ursprung avviker från normen i villaområdet och gör att du misstänker att de i själva verket är maskerade kriminella. I sociala medier kan ett tydligt symptom på TUGFMKM vara att du beskriver dig själv som en ”betraktare”, som ”följer utvecklingen med oro”. Då kan man verkligen se dig sitta där i fönstret med din lille kikare.

2. Du relaterar enbart till omvärlden genom Media

Eftersom du enbart vistas i din villa, i din bil och på ditt jobb har du begränsad kontakt med den så kallade verkligheten. Din lösning på problemet? Media! När du åkt hem från ditt jobb och parkerat din bil går du med bestämda steg mot din dator för att logga på och unna dig några timmar av hårslitande, ickerasistiskt raseri över den demografiska utvecklingen. Till slut är du så röd i ansiktet att du måste ta dubbel dos av din hjärtmedicin. ”Jag baxnar, Annette. Jag formligen baxnar!”, viskar du till din fru med gråten i halsen, medan hon skedar dig till sömns.

3. Du är extremt rädd för (typ alla) Platser

Det finns som sagt inga andra säkra platser i världen än din villa, din bil och ditt jobb (Civil Ingenjör – och en j*vligt bra sådan, svettis). Där känner du dig trygg och kan gå omkring med ett lugn i själen. Ibland tvingas du dock besöka andra platser, vilket fyller dig med enorm skräck. Köpcentret? Risk för islamistisk terror. Ta en promenad? Risk för utländska stöldligor. Tjänsteresa till Malmö? Yeah right. Till och med du, som inte varit sjukskriven en enda gång på 35 år, ringer hellre chefen och låtsashostar i telefon än tar risken att bli skjuten i huvudet med Bazooka på Möllan.

4. Det känns som att De är ute efter dig

Även om du är en enkel civilingenjör och lever ett stilla liv i din villa så är De ute efter dig. Vilka De är kan variera – det kanske är IS, eller Vladimir Putin, eller vårt alldeles egna Expo. Vad alla har gemensamt är att De är ute efter att förstöra ditt liv totalt. De vill självmordsbomba ditt garage, De vill utföra psykologisk krigföring mot dina barn, De vill kalla dig rasist så att du blir sparkad från ditt älskade jobb. Du tittar ut genom fönstret med kikare och ser en man med skägg. IS-återvändare. Du hör en kvinna prata ryska i mobiltelefon. Direktlinje till Putin. Världen är en fruktansvärd plats när varje människa på stan jobbar för Dem.

5. Du hanterar din ångest genom att bygga ett Skyddsrum

Det började med att du gick ut på baksidan av huset med en spade och bara grävde, grävde, grävde. Det blev ett sätt för dig att rensa tankarna, att sluta tänka på de faror som lurar i varje hörn. Efter att du läst ett verk av en professor i psykologi inser du dock att grävandet är uttrycket för något mer; en sorts symbolisk penetration av moder jord i ett försök att återvända till den Första Säkra Platsen – livmodern. Och med din saftiga ingenjörslön har du råd att bygga precis en sådan säker livmoder, en plats där varken Putin eller IS kommer åt dig. Ett skyddsrum! Med råd och pepp från en preppinggrupp på Facebook bombsäkrar du källaren i villan och fyller den med konserver. När ditt twitterscrollande får blodet att koka går du ofta ner i den svala källaren, tänder ett par värmeljus och sätter ihop ett stormkök. Du kokar upp lite vatten, och lägger i ett lagerblad. Sedan stoppar du magen full med Bullens Pilsnerkorv till allt känns bra igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s