Den enda fildelningsguiden

Trött på störig reklam som avbryter ditt musiklyssnande? Eller lägger du hellre en hundring i månaden på konsert- och klubbinträden än på att försörja några multimiljonärer i Danderyd? Dags att börja fildela!

Det enda alternativet har redan publicerat en lista med 5 anledningar att fildela 2019. Med den här grundläggande guiden till hur du laddar ner och delar med dig av musik, film och böcker ger vi dig nu en rundtur i fildelningens värld.

Risker & säkerhet

Vi börjar med det tråkiga: Fildelningens Risker. Är du mer carpe diem/beredd att sitta i fängelse för den digitala kommunismen (obs, oroa dig inte, det kommer inte hända), så är det bara att scrolla ner några stycken till själva guiden.

Hur som helst. Fildelning är sedan 2005 olagligt i Sverige, och kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Historiskt sett har det dock varit väldigt ovanligt att folk i Sverige dömts för fildelning över huvud taget, och vid de få tillfällen då det hänt har den vanligaste påföljden varit några tusen kronor i böter (hårdare straff har däremot utdömts till personer som exempelvis driver fildelningssidor). På senare år har det hänt att massutskick med betalningskrav gjorts av advokatbyråer. Rådet för sådana kravbrev är helt enkelt att strunta i att betala dem, då fallen mycket sällan tas vidare till domstol.

En viktig sak att tänka på är att andra länder, exempelvis Tyskland, tillämpar sina upphovsrättslagar mycket hårdare. Där är är det även vanligare att personer får böta för fildelning. Innan du flyttar eller reser utomlands kan det alltså vara en bra idé att kolla upp upphovsrättslagarna i det landet, och stänga av exempelvis torrentklienter innan du lämnar Sverige.

Om du vill vara Helt Säker på att inte få hem några kravbrev eller liknande så kan du använda dig av en VPN-tjänst. VPN står för virtual private network och används bland annat för att maskera din IP-adress, vilket gör det svårare att spåra dig på nätet.

Torrents en kort guide

Ett av de vanligaste sätten att fildela, oavsett om det handlar om film och tv eller musik, är via torrents. Torrents kan innehålla till exempel en film, en säsong av en tv-serie, eller en skiva med en artist. För att ladda ner torrents behöver du dels hitta en torrent som du vill ladda ner, och dels en torrentklient som tillåter dig att ladda ner den. En av de mest populära torrentklienterna heter µTorrent och är ett helt kostnadsfritt program. När du väljer ut en torrent som du vill ladda ner bör du kolla att den har ett antal seeders. Seeders kallas de andra användare som har filen i fråga på sin dator och som laddar upp och delar med sig av den, och därmed gör det möjligt för dig att ladda ner den.

Okej, men hur hittar du då torrents? Det enkla svaret är att googla! Eftersom fildelning är olagligt på många platser i världen tenderar torrentsidor att stängas ner efter ett tag, men på exempelvis Reddit finns det guider och tips på aktiva torrentsidor som uppdateras regelbundet. Klicka runt lite, hitta en sida som funkar och använd den så länge den ligger uppe.

Musik

Soulseek är en av de äldsta fildelningstjänsterna för musik som fortfarande fungerar. Soulseek har ett brett utbud och verkar fortsatt flyga under radarn för upphovsrättskramarna. På Soulseek laddar du ner direkt från en annan användare, och väljer själv ut vilka mappar på din egen dator som du vill att andra ska kunna ladda ner från. Många lägger upp hela sitt musikbibliotek för nedladdning. Soulseek är helt fritt från kostnad och reklam – du bidrar helt enkelt genom att låta de andra användarna ta del av den musik du har på datorn.

Även om torrentsidor som The Pirate Bay används i lägre utsträckning i dag än för tio år sedan går det fortfarande att hitta en hel del musik på dem. Torrents fungerar särskilt bra om du vill ladda ner ett helt eller alla album med en viss artist, då det brukar finnas hela diskografier uppladdade på sidan. En annan torrentsida med något bredare utbud av musik än Pirate Bay är Rutracker, som dock kan vara lite svårare att navigera för den som inte talar ryska.

På en mer avancerad nivå finns det även privata torrentsidor som exempelvis redacted.ch, och andra sidor inspirerade av numera nedlagda what.cd. Dessa sidor kräver oftast en personlig inbjudan, och kräver även att användaren aktivt bidrar till sidan genom att ladda upp mer musik. I gengäld är de ofta väldigt lättnavigerade och har i princip all musik du kan tänka dig, i alla digitala format.

En hel del musik kan idag också laddas ner direkt från streamingtjänster som till exempel Soundcloud. Det positiva är att det är lätt att hitta den musik du söker efter, då den ofta finns på till exempel artistens konto. Det trista här är att ”delningen” blir enkelriktad: visst, du får filerna till din dator, men du fortsätter inte dela dem vidare till andra. Det positiva är att om du även använder Soulseek så kan du ge andra tillgång till musiken du laddat ner från Soundcloud! Två exempel på tjänster som låter dig ladda ner från Soundcloud och andra sidor är Soundcloud Downloader och GetRSSFeed.

Filmer & tv-serier

Även för filmer och tv-serier är torrents ett bra alternativ, då det ger dig möjlighet att ladda ner stora filer på ett smidigt sätt. Två bra sidor är (återigen) Pirate Bay och Kickasstorrents, men kolla även på Reddit efter rekommendationer på de torrentsidor som funkar bäst för tillfället.

Om du är mer intresserad av att ladda ner ett filmklipp från Youtube eller någon annan liknande sida är ett bra (och gratis!) program Youtube DLG. Perfekt om du vill till exempel klippa om och remixa en video!

Böcker

b-ok.cc är sidan som har Allt. Du kan hitta det mesta på engelska här, och även en hel del böcker på svenska. Alltid värt ett försök när du sitter två dagar innan tentan ska in och fortfarande inte har beställt litteratur, och perfekt när du åker på semester och upptäcker att du glömde att ta med dig en bok!

Aaaaarg är en annan riktigt go sida som erbjuder massor med böcker inom ämnen som politik och filosofi. Ofta finns böckerna att ladda ner både som PDF och som e-böcker. De tillgängliga böckerna är mestadels på engelska, men det finns även en stor samling böcker på bland annat franska, ryska och spanska.

Vi på Det andra alternativet hoppas att du har haft nytta av våra tips och önskar dig en sommar full av fildelning! Finns det något ni tycker att vi missat, eller har ni andra bra fildelningstips? Skriv gärna en kommentar i så fall!

3 reaktioner på ”Den enda fildelningsguiden

 1. OG_Pirate_666_1337 skriver:

  Tycker det är värt att titta på andra Bittorrentklienter än Utorrent. Dels för att Utorrent är adware och icke-fri programvara och dels för att det är fött i synd av en nisse som senare gick vidare och jobbade med Spotify.
  Utorrent finns inte heller till alla operativsystem.

  Bättre alternativ jag skulle vilja tipsa om är Deluge som finns till de flesta operativsystem och är GPL-licenserat (fri mjukvara). Det är i princip Utorrent utan allt det dåliga och utvecklas dessutom i riktig fildelningskommunistisk anda av communityt.

  Är man riktigt nojig för att åka fast men för snål/oteknisk för VPN är Tribler ett spännande alternativ som jag tycker får för lite uppmärksamhet.
  För de lite mer intresserade är det värt att läsa på om denna klient.
  Jag har funderat på att skriva någon typ av guide kring detta men är rätt lat och dessutom osäker på hur många som faktiskt skulle ha glädje av den då fildelningen tyvärr minskar i Sverige.

  Vägra streamingtjänster, bojkotta kontrarevolutionen, make fildelning Sveriges jävla nationalsport igen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s