Rapport från det danska valet

Onsdagen den 5 juni gick danskarna återigen till valurnorna för att rösta till det danska parlamentet, Drengetinget, bestående av 9 tjogs ledamöter. Valkampen har varit hård och frågor som klimatpolitik, invandring och jordbrukspolitik (har främst handlat om grispolitik) har dominerat valrörelsen. Efter natten visade det sig att det röda blocket med det socialdemokratiska partiet Et land, et folk i spetsen har fått majoritet och partiet väntar nu tuffa regeringsförhandlingar framöver för att bilda en minoritetsregering med vänsterpartiernas stöd.

En av de svåra frågorna kommer att handla om den lagstiftning som gör det möjligt för vita danskar att oprovocerat misshandla svarta barn, vilket har varit lag sedan lång tid tillbaka. Vänsterpartierna har krävt att lagen ska reformeras men för det socialdemokratiska partiet är detta uteslutet.

— Inte under några som helst omständigheter kommer vi att kompromissa om vita danskars mest grundläggande rättigheter, säger Nicolai Parkensen, partisekreterare för Et land, et folk, till DR.

Andra utmaningar ligger nu framför det borgerliga regeringspartiet En mand, en stemme – ikke en kvinde, en stemme som tvingats in i opposition. En av anledningarna kan anses vara nedskärningarna i välfärden vilket också minskat det offentliga stödet till de danska bordellerna – något partiet hade lovat de danska väljarna att aldrig göra.

— Partiets väljarbas består av rika män som är torskar. När statsminister Karl Kønshaar Kulesen genomförde dessa besparingar sköt han sig i foten och han måste vinna tillbaka dessa om hans parti någonsin ska erövra regeringsmakten igen, säger Fredrikke Syvøltakk, statsvetare på Köpenhamns universitet.

Istället har väljarna gått till flera olika partier, bl.a. det nystartade Mer Pølse! som fick 2,4% i valet och därmed klarade sig över landets generösa 2%-spärr. Partiets viktigaste fråga under valrörelsen har varit att höja den obligatoriska miniminivån på fläsk i danska livsmedel från 8% till 20%. Vissa tror att en skandal under valrörelsen där en vintillverkare enbart haft 6% fläsk i några av sina produkter kan ha gett partiet en extra skjuts in i Drengetinget.

Störst vinst på högerkanten erhölls däremot av det invandringskritiska partiet Dette er normalt [ett pekfinger förs in ett ”hål” mellan pekfingret och tummen], dette er ikke normalt [två pekfingrar petas mot varandra] som har gjort den demografiska utvecklingen till sin största fråga under valkampanjen. Partiledaren, som har beskrivits som en dansk Hanif Bali, Nils Lillemand har gjort sig känd för sina kontroversiella uttalanden om att muslimer kommer att ta över landet.

— Dessa människor dricker inte alkohol och äter inte fläsk. Tror ni inte att detta leder till en längre livslängd än den hos vita danskar? sa han i en av landets partiledardebatter.

Trots att valet nu är genomfört kommer det ta en lång tid innan en regering kan bildas och den hårda ton som har dominerat valrörelsen lär fortsätta.

J. S. Laibach, för Det enda alternativet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s