Gör din egen syrénmarmelad

Syrénerna blommar ett tag till så än är det inte för sent att göra egen marmelad!! Syrénmarmelad har en härlig blommig smak som passar bra på scones eller tårta, dra ihop ett gäng vänner eller hyr en yeppe som sköter rensningen av blommorna så går det på ett kick!

Du behöver:

  • 5-10 klasar syréner (det ska bli ungefär 60 g färdigrensade blommor)
  • 3, 5 dl syltsocker
  • 1 krm kanel
  • 2-3 msk citronsaft
  • 4 dl vatten
  • små rena glasburkar
  • kastrull

Börja med att plocka syrénerna. De växer lite varstans i parker och bostadsområden, hittar du inga i närheten av där du bor kan du ta bussen till närmaste villaområde och palla några klasar där, alternativt fråga i din lokala facebook-grupp om du får plocka i någons trädgård (Snälla tanter brukar låta en göra det). Det går att använda både vita, ljuslila och mörklila syréner men de lila blommorna ger marmeladen finast färg. Om du har möjlighet att välja rekommenderar jag att ta en sort med lite större blommor så går rensningen snabbare.

photo6028310333552176992

Sedan är det dags för rensning: instruera din yeppe/ dina glada frivilliga kompisar/ dig själv att plocka av blommorna från kvisten en och en och se till att inget grönt följer med! Rensa också bort alla blommor som inte är utslagna, knoppar blir av någon anledning fult bruna vid kokning.

När du rensat klart sköljer du blommorna och hackar dem grovt. Blanda blomhacket med syltsocker och koka upp i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka ca 10 minuter och rör om då och då. Tillsätt sedan citronsaft och kanel.

 

Diska under tiden burkarna så att de är helt rena och fyll dem med kokande vatten. Koka gärna också locken för att se till att inga bakterier följer med i marmeladen. Häll ur vattnet ur burkarna och fyll dem med marmelad ända upp till kanten. Skruva på locken direkt. Fint som present eller till att äta upp alldeles själv photo6032625920986165264-1.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s