Guide: Så gör du för att organisera dig efter att du dumpat din organisation

Vi har alla varit där. Våra lokalgrupper har en tjomme som liksom dödar hela stämningen. Hans vibe lägger sig som en kall och blöt hinna över alla möten, alla hans kommentarer gör oss illa till mods. Det är som att sitta på ett möte med en sladdrig kombuchahud som av någon anledning både lärt sig prata och citera deleuze / gramsci / mao / lenin / marx / trotskij med sin ständigt fladdrande mun. En efter en har vi droppat av från gruppen, som trots att den besitter Den Enda Självklara Analysen inte har kunnat hantera sin egen haverist. Det är sånt som händer. Nu står vi utan organisation och illusioner. Hur ska vi vinna tillbaka det här?

En tallrik med en slemmig kombucha-scoby
han ser inte ut såhär, men det här är hans vibe

1. Titta inte på andra grupperingar

Exakt alla redan existerande organisationer består av den slemmiga killen och av hans anhängare. Antingen har dom kommit in under hans skräckvälde och tror att det ”ska vara så”, eller så lider de resterande spillrorna av gruppen av ett intensivt stockholmssyndrom. Dom har lärt sig älska elscooter, dom har lärt sig älska sin fermenterade förtryckare. Du behöver inte hitta dig tillbaka till en ny kille som läst deleuze / gramsci / mao / lenin / marx / trotskij, det finns en annan sida och gräset är grönare där.

en trevlig äng vid en sjö
såhär kanske det känns att vara på möten utan en sån kille

2. Gör saker med dina kompisar

Den enda skillnaden mellan en organisation och ett gäng kompisar som fristilar är att en organisation får välja ett häftigt namn. Men börja inte med namnet, för då kommer organisationen också att dö med namnet. Börja med att göra saker tillsammans. Ni kan till exempel skriva ut några affischer på någons jobbskrivare och dela ut, eller så kan ni börja stjäla saker tillsammans, träna tillsammans, odla tillsammans, strejka tillsammans och så vidare. Man kan också börja göra seriösa saker tillsammans, så länge det bygger på att det ska vara mer kul än jobbigt att vara organiserad. I det här fina försommarvädret så kan det vara på sin plats att ha en trevlig picnic med sina kompisar utanför en hage med mysiga djur. Man kan titta på när dom betar och se hur lugna och harmoniska dom ser ut, trots att dom egentligen är förslavade.

bild på två fluffiga highland cows
hur kan dom vara så lugna? ingen kan veta

3. Hitta på ett coolt namn

Nu händer det, kamrater! Dags att hitta på ett coolt namn. Ni kan återvända till picnichagen och ha en brainstormingsession. Ni kan spana ut över ängarna och sugas in i kornas stora kloka ögon. Tänk att få skrota runt och beta hela dagen. Sova när man vill. Vakna när man vill. Okej inte bli mjölkad när man vill men vem skulle inte välja det framför ens pissiga allmänna visstidsanställning. Korna kanske kommer fram och slickar er lite på händerna eller skorna. Kor är bra på det sättet. Glöm inte namnet bara.

en vuxen ko som slickar på två små kor
slllrrrrrp

4. Sätt några regler

Ni vill inte ha den slemmiga killen tillbaka, det enda slemmiga ni egentligen vill ha är en kos mjuka mule mot kinden. Därför kan ni till exempel bestämma redan nu om ni vill ta in nya medlemmar och växa, eller om ni vill vara ett litet gäng med ett coolt namn mest. Sätt en regel om att man inte får vara dryg. Man ska vara snäll, men man ska också se till att ens organisation inte bara måste ägna sig åt att smyga runt en haverist. Kor har naturliga system för det där, en rangordning där en kombucha ansiktad kille skulle bli utstött direkt. En flock med kor är på många sätt den bästa organisationen. Dom är stora och mjuka, dom tar hand om varandras kalvar och hjälper varandra, men dom tar ingen skit från någon bara för att den har läst hegel.

två kor som spelar schack
man får ställa krav på att alla ska bete sig vuxet och respektfullt

5. Kom ihåg att fortsätta göra saker

Det här är den viktigaste delen. När man sitter och brainstormar där vid hagen och tänker på ett liv där det enda man verkligen saknar är en saltsten att slicka på, så är det lätt att glömma att man faktiskt måste göra saker för att kunna betraktas som en organisation. Man vill ju bara slingra sig in i flocken och umgås med korna, lära sig att galoppera på alla fyra. Det är ett normalt begär, inget att oroas över. Kom bara ihåg att fortsätta screentrycka saker när du springer runt därinne och tvättar dina systrars kalvar med din långa sträva tunga av papier mache som sticker fram ur komasken. Det är svårmanövrerat med klövarna men det går att winga. Lyssna inte på kritikerna, dom kommer säga att du inte behöver organisera dig. Kanske kommer dom säga att du bara ska vara tyst och slicka på din saltsten. Det kan hända att du blir fångad i kornas hage, men det kanske är lika bra. Du kanske hade en liten anarkoprimitivist på insidan där ändå. Du kommer att glömma språket allt eftersom, det är ingen fara.

6. Glöm inte saltstenen

Utan saltstenen kommer du att få mineralunderskott och dessutom inte kunna hålla vatten inne i kroppen lika bra. Detta har en stark negativ påverkan på din mjölkproduktion.

3 reaktioner på ”Guide: Så gör du för att organisera dig efter att du dumpat din organisation

  1. Monica Dalin skriver:

    Det första jag läser här och det ger mersmak. Tack. Känner igen allt. Bästa organisationen jag varit med i är kollektivet Vidblåin i Haga. Bodde i det mellan 1978 och 1983. Totalt gemensam ekonomi utan någon särskild kontroll. Omvänt veto vid beslut. Alltså man gjorde vad man ville tex målade om i gemensamma utrymmen men om en person tyckte illa om det så gällde dennes vilja.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s