Fem enkla sätt att respektera en elsparkcykel

Vid det här laget kan det knappast ha undgått någon att en ny liten invånare sedan flyttat in på trottoarerna i flera av Sveriges städer sedan något år tillbaka: elsparkcykeln. Varje gång vi ser dessa tvåhjuliga gossar susa fram – oavsett om de bär på en mellanchefs kaffeskvalpande pappakropp över S:t Eriksbron eller en koksad barbourkille på väg till Sturecompagniet – laddar de våra hjärtan med kärlekens elektricitet.

Men att älska någon innebär inte bara att du får ta del av dess kärlek: det innebär också att du är rädd om den du älskar, att du skyddar den med ditt liv. Eftersom vi på Det enda alternativet faktiskt älskar våra eldrivna små herrar lanserar vi i dag en guide med fem matnyttiga tips på hur du maximerar din respekt för elsparkcyklar – allt från Voi till Lime till Tier. Vi hoppas att dessa enkla råd kommer göra livet lite bättre, lite lyckligare för de tiotusentals sparkcyklar som vi idag, vare sig vi vill eller inte, delar våra trottoarer och gator med.

1. Klistra inte över QR-koden med något, t.ex. en annan, fejkad QR-kod

Att QR-koden är synlig och inte täcks av något främmande föremål är absolut nödvändigt för att den där medelålders men häftiga mannen ska kunna låsa upp sin sparkis på morgonen. QR-koden får därför absolut inte täckas över med till exempel ett klistermärke då detta kommer göra sparkcykeln obrukbar och förstöra morgonen för den mellanchef som planerat att ta den till jobbet. Framför allt bör du inte täcka över koden med en annan, fejkad kod då detta kommer vara enormt frustrerande för den som vill åka med sparkcykeln.

2. Slit/klipp/skär inte av den lilla sladden som går till framhjulet

Dessa fina små sladdar är absolut nödvändiga för att våra gulliga gossar ska fungera. Sladden förser nämligen det främre hjulet med ström. Det är alltså otroligt viktigt att du inte, när du går förbi en elscooter på stan, till exempel tappar en kniv eller sax som råkar träffa den lilla sladden. Detta kommer göra sparkcykeln helt oanvändbar, något som ingen vill ska hända.

3. Sparka/kasta/släng inte din sparkcykel, speciellt inte in i t.ex. ett elskåp eller en vägg

Har läst så här långt är det förmodligen på grund av att du vill lära dig allt, allt, om hur du gör för att visa maximal respekt för våra vackra vänner. Även om nästa tips kanske är självklart för många tål det därför att upprepas: om du verkligen älskar elsparkcyklar ska du absolut inte sparka på dem eller kasta in dem i till exempel ett elskåp eller en vägg. Den typen av behandling riskerar att totalt förstöra sparkcykeln, genom att viktiga delar som typ styret eller hjulen lossnar. Dessa sparkcyklar är våra vänner och de har precis som vi en själ så tänk på hur du behandlar dem.

4. Utsätt inte din sparkcykel för onödig fukt/dränkning

Helst ska du inte över huvud taget låta din Voi/Lime/Tier stå utomhus i regnigt väder, då detta riskerar att skada sparkcykeln allvarligt. På grund av regnet har sparkcyklar faktiskt inte en längre livslängd än mellan en och två månader. För att göra deras korta liv så njutbart som möjligt kan du respektera sparkcykeln genom att vid regnigt väder bära in den i exempelvis ett soprum och låsa dörren så att ingen bär ut den igen. Viktigast är dock att du själv inte utsätter den för onödig fukt. Tänk inte på sparkcykeln som en leksak utan mer som en annan människa och behandla den därefter. Använd ditt sunda förnuft: du skulle inte kasta din mormor i en sjö, därför ska du inte heller kasta en elscooter i en sjö.

5. Använd inte sparkcykeln till att elda med

Det borde säga sig själv. Ändå tycks vissa människor inte förstå det. Våra fina vänner förtjänar ett bättre öde än att brinna upp. Att tända eld på en elscooter är inte bara dåligt för miljön – det riskerar även att ge den lille gynnaren men för livet. Så återigen, om du älskar våra hjulbenta vänner, använd dem INTE som bränsle i majbrasan eller för att bygga en brinnande barrikad med. Snälla.

4 reaktioner på ”Fem enkla sätt att respektera en elsparkcykel

  1. Stefan Svensson skriver:

    FInns det nyare tips, gärna hur man skapar mest amöjliga struk för elsparkcykeloperatören. Det jag kommit på hittills är att använda en vettig tuschpenna och kludda över QR-koden..

    Gilla

  2. elsparkcyckelrespekteraren skriver:

    Det är viktigt att den genomskinliga plastbiten som sitter över QR-koden är hel och ren. Undvik att råka dra grova material så som sandpapper över den. Då riskerar plasten att bli suddig och även om qr-koden syns så klarar mobiler inte att läsa den, och det hade ju såklart varit mycket tråkigt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s