Fyra milkshakes som aldrig slår fel

mitt mjölkskak
samlar alla pojkar
på gården

-rupi kaur

Milkshake är en somrig klassiker: ”en dryck som består av mjölk som mixats ihop med exempelvis frukt, bär, juice eller saft och ofta även glass, för att sedan serveras väl kyld, ibland med sugrör”, i Wikipedias definition. Ordet milkshake i tryck kan spåras till 1885 – då innehöll drycken dock alkohol snarare än glass.

Milkshake är en perfekt dryck på balkongen en varm sommardag och fungerar även riktigt bra som ett svalkande mellanmål under ansträngande aktiviteter på stan. Den är lätt att ta med sig och tröttnar du på den är det bara att kasta den på närmaste sophög.

Alla de större hamburgerkedjorna serverar milkshake, och drycken finns även i veganskt tappning på Svenskt näringslivs hamburgerbar Max. Men allra godast blir det förstås med en hemgjord milkshake! För dig som är sugen på att testa att göra din egen milkshake presenterar redaktionen på Det enda alternativet här ett antal recept, i samarbete med Arla.

Gustavs Goa Gubbar

gustavs gubbar

För dig som verkligen älskar jordgubbar och även vill ha ett relativt fettsnålt alternativ är detta en shake som alltid träffar mitt i prick!

2 portioner
3 dl Arla® mjölk (blanda lättmjölk och minimjölk för att få den perfekta fettbalansen – 0,3%)
2 dl färska eller djupfrysta jordgubbar
4 msk jordgubbsglass

Mosa bären och blanda med mjölken. Vispa kraftigt. Häll upp i pappersmugg. Garnera med glassen. Glöm inte det obligatoriska sugröret!

Glorious Guld Gossen

guld gossen

En grym shake när du känner för att sätta lite guldkant på vardagen. När det bjuds på milkshakes vill du absolut inte missa Guld Gossen!

2 portioner
⅔ dl Arla® vispgrädde
1⅓ dl Arla® mjölk
⅔ dl hallon
1⅓ dl vaniljglass
⅔ dl kolasås + extra till garnering

Vispa grädden. Mixa samman mjölk, hallon, glass och kolasås till en fluffig shake. Häll upp i pappersmugg och toppa med vispad grädde och kolasås. Glöm inte sugröret!

Here Come Dat Soi

here come dat soi

En god vanilj- och banansmakande shake för dig som föredrar ett veganskt alternativ – antingen att dricka själv eller att bjuda någon annan på.

2 portioner
4 dl sojabaserad vaniljglass
2 dl mandelmjölk
2 st bananer
2 tsk Oboy eller kakaopulver

Bryt av bananen i mindre bitar och häll sedan ner samtliga ingredienser i en blender, matberederare eller en skål om du vill använda mixerstav. Mixa snabbt och häll upp genast om resultatet känns bra. Och du – glöm inte sugröret!

Williams Weganshake

willes weganshake

För dig som vill ha en vegansk milkshake, men är överkänslig mot sojaprodukter eller av andra anledningar inte vill dricka sojamjölk. Här har vi valt att göra receptet extra stort, då vi vill att även de som väljer bort soja ur sin diet ska få smaka på en god milkshake!

5 portioner
5 dl Oatly chokladdryck
2 st Oatly chokladglass
2 rutor mörk choklad (70 %)
Chokladsås
Vispbar havregrädde

Häll chokladsås runt insidan av glasen och asmycket i botten. Mixa glassen med chokladdrycken och tillsätt sen chokladen. Häll milkshaken i pappersmugg, dekorera med havregrädden och sprinkla över lite hackad choklad eller kakao på grädden. Glöm inte det där sugröret.

För dig som bor i Stockholm kommer det redan nu på lördag (25/5) ett perfekt tillfälle att träffa dina vänner och dricka milkshake, då ett av Nordens största milkshake-evenemang går av stapeln på Norrmalmstorg. Ta med en hemgjord milkshake och tävla om chansen att bli stadens milkshake-king! Årets smakpanel kommer att stå mitt på torget och vänta på att bli serverade era godaste, iskallaste och mest kreativa milkshakes.

Vi hoppas att alla fina läsare tar chansen att testa ett eller flera av våra recept och ta sig ut på stan för en underbar dag med vänner och milkshakes! Och du – du glömmer väl inte att dela med dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s