Pepparspray och hudvård

Detta inlägg är ett samarbete med Lush. Läs mer om Lush produkter och arbete med aktivister här.

På grund av händelser den senaste tiden känns frågan om pepparspray aktuell. Speciellt då det inte verkar finnas någon bra guide på svenska som beskriver hur man hjälper någon som blivit pepparsprayad.

Pepparspray liknar såna små söta burkar försvarsspray som ofta marknadsförs till kvinnor att ha i väskan – men är till skillnad från dessa betydligt starkare och dessutom olagliga att inneha (i Sverige då). Detta förbud gäller dock inte polisen, som också är själva anledningen till att denna guide skrivs. För trots att pepparspray ofta används som tortyrredskap ingår den också i svenska polisens standardvapenarsenal. Vår ordningsmakt används det ofta frikostigt på exempelvis demonstrationer och fotbollsderbyn för att skingra folkmassor och pacificera människor.

Något som är bra att ha i huvudet är att pepparspray inte är särskilt farligt (om du inte har grov astma, då kan det ge andningssvårigheter). Den gör bara jävligt ont. Jag har själv sluppit undan att pröva men har fått det beskrivet som att det känns som att gnugga hela ansiktet med stark chili.
Anledningen till att denna guide inte är riktad direkt till den pepparsprayade är att det inte är så jävla lätt att göra något smart och avvägt i den situationen.  Du har hemskt ont och har dessutom blivit tillfälligt förblindad, med stor sannolikhet i en rörig folkmassa. Gräver i bakhuvudet ”Vad var det nu jag läste på den där bloggen förut? Vad var det hen skrev?”.

Jag besparar dig det genom att inte säga något mer än damn that shit sucks fam :/ hoppas dina kompisar hjälper dig. Den här guiden är därför riktad till de medmänniskor man förhoppningsvis har runt sig och som ställer upp när man blivit sprayad, så lägg detta på minnet nu så du kan ställa upp sen när det gäller:

Att se om någon blivit pepparsprayad är lätt; personen kommer troligen stå och blinka, ta sig för ansiktet och se ut att ha ont. Inom någon minut börjar också ögonen tåras och bli röda, näsan kan börja rinna och ansiktet svullna upp. Den drabbade kan också verka förblindad. Tänk på att det inte är säkert att personen kommer be om hjälp själv. Så ser du någon som verkar drabbad, gå fram och erbjud din hjälp direkt! Börja med att ta er till en lugnare plats om ni befinner er i en stökig miljö. Ta också hjälp av andra runt omkring så att ni är flera på plats.

Det bästa du kan göra för att hjälpa en person som blivit sprayad är att göra som du skulle göra med ett paket vindruvor från affären; skölja med mycket vatten. Mycket mycket vatten. Gå fram och fråga om personen vill ha hjälp att skölja ögonen. Använd din egen vattenflaska eller fråga folk runtom dig om vatten om du inte har någon. Hade du ingen vattenflaska innan så brukar det räcka med att ropa VATTEN för att plötsligt ha ungefär 8 flaskor du inte vet var de kom ifrån. Men vems vattenflaskorna är är inte heller viktigt. Vad som däremot är superviktigt att se till att inte gnugga ögonen, för det gnider bara runt eländet och gör det värre! Skölj istället så att sprayen rinner bort ur ansiktet.

Kolla också om personen bär kontaktlinser: om hen har det är det viktigt att ta ut dem direkt då pepparsprayen fastnar på linserna. Se bara till så att hen inte har spray på fingrarna när hen gräver runt i sina ögon.

Se om möjligt till att sätta er ner för att komma åt bättre. Hjälp till att luta huvudet bakåt och häll en jämn ström av vatten rakt i ett öga i taget. Be hen försöka hålla ögat öppet, om hen är ok med det kan du försiktigt spärra upp det med hjälp av dina fingrar. Skölj gärna minst ett par minuter eller åtminstone tills ni får slut på vatten.

Om den drabbade fått spray i munnen och/eller näsan kan det vara på sin plats att erbjuda vatten att skölja munnen med eller en näsduk att snyta sig i. Håll dig lugn och kolla hela tiden med personen hur den mår och vad hen behöver. Då det inte är säkert att hen kan se vad du håller på med är det en bra idé att säga högt vad du gör, typ ”nu kommer jag skölja ditt vänsteröga, kan du försöka hålla det öppet?” så att hen hela tiden är med på vad som händer.
Poängen är att försöka skölja bort så mycket av sprayen som möjligt från ansiktet, specifikt slemhinnorna i ögon, näsa och mun, då den kommer fortsätta irritera så länge den sitter kvar. Sprayens effekt avtar efter cirka en halvtimme men det går att mildra lidandet innan väldigt mycket genom att skölja med vatten. Man kan även använda ögondroppar och speciell ögonskölj  men har du inte det till hands duger kranvatten alldeles utmärkt.
När den akuta sköljfasen är avklarad kan det vara bra att ta sig till något lugnt ställe där din nu troligen väldigt blöta skyddsling kan byta om (vilket också rekommenderas då sprayen ofta fastnar i kläderna). Så fort hen får möjlighet är det också bra att tvätta håret då spray kan fastna även där.

En liten pepparspray – checklista skulle kunna se ut såhär:
– Leta upp personen
– Ta åt sidan om stökigt
– Ta ur ev. kontaktlinser
– Skölj ögon (gnugga inte!!)
– Skölj resten av ansikte

Spara och sätt upp på kylskåpet eller ge till någon du tycker om 🙂

…Och när effekten från sprayen släppt är det såklart att tankarna går till hur den påverkar huden. Pepparspray är inte helt oväntat elakt mot ansiktet, den exfolierar omilt och gör huden trött och sliten. Då är det bästa du kan göra för att kompensera för kommande livlöshet att ordna en ordentlig fuktboost. Lägg en ansiktsmask och avsluta med en riktigt djupverkande fuktkräm. Jag gillar Celestial från Lush. Att bli utsatt för polisvåld är påfrestande både för kropp och psyke. Då är selfcare centralt och hudvården är en viktig pusselbit däri.

d6wgnlfxkaa24yf.jpg

Ta hand om er själva och varandra där ute! Och huden!

En reaktion på ”Pepparspray och hudvård

  1. Carina skriver:

    Det var en fin och bra beskrivning av hur man får bort pepparspray. Men, har det tänkts på vem som fått ansiktet sprayar? Jag tänker mig inte en aktivist iaf.
    Mer en våldtäktsman… En sådan vill man ju INTE hjälpa, elr att ett sånt äckel hittar hit.
    Bara mina tankar 👍😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s