Göra vad man kan

Du börjar på crossfit, men är förkyld och missar några av de första träningspassen. Sedan känns det som att du redan hamnat efter, och du säger till din sambo att du ska försöka igen nästa termin. Heter det termin? Det låter bra, säger hon.

Någon säger ordet ”cis” på föräldramötet och du möter hennes blick och böjer lätt på huvudet, uppmuntrande.

Du träffar en gammal bekant i affären. Håller han fortfarande på, frågar du, och rättar dig själv: är han fortfarande aktiv? Jo, svarar han. Du väntar på något mer, och när inget kommer berättar du om nätverket i er förort och om nazisterna. Det måste vara två – tre – år sedan nu. Han nickar, hummar, verkar inte känna till det. Han tittar över din axel och flyttar sig för någon som kommer med en stor vagn. Du har bara en korg, en handlingslista på en lapp i handen. Så vad gör han, då, tänker du fråga. Han som är aktiv.

Du får hjälp att flytta och ser din bror stå med en låda i händerna, frågande blick. Du petar upp locket. Nisse Lätt, Multituden, Revo!. Du säger att han kan ta upp det på vinden. Instoppad i en fotobok i sovrummet hittar du ett oöppnat fönsterkuvert från CSN och ett gammalt nummer av Kolla!

Det är rea på Afound och du hittar en skjorta som du kan ha på 1 maj. Du går till La Mano, men måste gå hem innan Internationalen. Det blev så just i år.

Ni har köpt naturvin och ipa och sitter i vardagsrummet efter middagen. Du blir osäker på om cd-spelaren ens är inkopplad, men bakom din rygg får din vän igång den. LCD Soundsystem. Han har gått med i Vänsterpartiet nu, säger han. Ni säger: Sverigedemokraterna, Fidesz, Soraya Post, stadsodling, skolpeng, Salem, Ecofin-mötet. Ni säger: man får göra vad man kan.

Du skaffar Kry-appen på din jobbmobil men får inte bank-ID att fungera. Du kommer dig inte för att avinstallera den.

Du får kaffe på sängen. Ser du, säger din sambo och håller fram det kort din son har ritat och lämnat till henne innan han åkte. Du känner igen kvinnan från affischen ni har inramad i köket. I stället för ”CNT/FAI” står det ”GRATTIS” på den fana hon håller i.

Ni går förbi en butik med Banksys verk och himlar med ögonen mot varandra.

Du vill göra tummen upp mot några elever med plakat, men de tittar inte åt ditt håll. Det var löjligt tänkt.

Du ser ordet ”rymdkommunism” på din mobilskärm och trycker på ”like”.

Du tar din son i handen och går till vallokalen. Ni ska gå på bio sen.

3 reaktioner på ”Göra vad man kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s